Γεώργιος Νούλης

ΙΣΤΟΡΙΑ

H Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης τιμά τον Γεώργιο Νούλη

Οι εξελίξεις στην αρθοσκοπική χειρουργική, η αύξηση των γιατρών που ασχολούνται ειδικά με την αρθοσκοπική χειρουργική του γόνατος και η ανάγκη για την αναβάθμιση και προώθηση του έργου στην αρθροσκοπική χειρουργική είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία εθνικών και διεθνικών αρθροσκοπικών εταιρειών.

Ακολουθώντας τις διεθνείς αυτές εξελίξεις δεν μπορούσαμε να μείνουμε πίσω στις εξελίξεις αυτές. Έτσι μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις με εξειδικευμένους και γνωστούς για την ενασχόληση τους στο αντικείμενο αυτό Έλληνες ορθοπαιδικούς ωρίμασε η ιδέα για την δημιουργία της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ΕΑΕ). Η επίσημη ονομασία της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας είναι : Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής γόνατος και Αθλητικών κακώσεων ¨Γεώργιος Νούλης¨.
Η προσθήκη στην επίσημη Ονομασία επωνυμία της εταιρείας μας του ονόματος Γεώργιος Νούλης αποφασίστηκε ομόφωνα σε συνάντηση της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας μας.

Ποιος ήταν όμως ο Γεώργιος Νούλης και γιατί επιλέξαμε να δώσουμε το Όνομα του στην εταιρεία μας;
Ο Γεώργιος Νούλης ήταν ένας διαπρεπής νεοέλληνας Γιατρός. Γεννήθηκε το 1849 σε ένα χωριό των Ιωαννίνων σε εποχή που η περιοχή αυτή της Ελλάδος δεν είχε ακόμη απελευθερωθεί από τους Τούρκους. Εκεί τελείωσε την βασική και μέση εκπαίδευση τελειώνοντας την Ζωσιμαία σχολή.
Στην συνέχεια φοίτησε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο και απεφοίτησε το 1871
Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Την εποχή εκείνη στην χειρουργική γόνατος κυριαρχούσαν στον Ευρωπαϊκό χώρο Γάλλοι και Γερμανοί ερευνητές. Κύριος εκπρόσωπος της Γαλλικής σχολής ήταν ο καθηγητής Paul F. Segond (1851 1912 ). Tον καθηγητή Paul F. Segond τον γνωρίζουμε από τα γνωστά αποσπαστικά κατάγματα του οπισθίου έξω χείλους του έξω κνημιαίου κονδύλου τα οποία δηλόυν βαριά μηνισκοσυνδεσμική βλάβη του γόνατος με συμμετοχή του ΠΧΣ.
Σε αυτόν τον μεγάλο καθηγητή ήρθε ο Γεώργιος Νούλης να γράψει διατριβή με θέμα “Entorse du Genou” (Διάστρεμμα γόνατος).Στην διδακτορική διατριβή του ο Γεώργιος Νούλης περιγράφει με σαφήνεια την γνωστή στις μέρες μας δοκιμασία Lachman.

Είχε κάνει μεγάλο αριθμό πειραμάτων σε πτωματικά γόνατα όπου έκανε τμηματικό διαχωρισμό των συνδέσμων, συμπεριλαμβανομένων και των χιαστών συνδέσμων. Ο Νούλης περιέγραψε τον χειρισμό του γόνατος υπό κάμψη όπου, ο μηρός συλλαμβάνεται με το ένα χέρι και η κνήμη με το άλλο με τον αντίχειρα μπροστά και τα υπόλοιπα δάκτυλα πίσω. Όταν το πόδι κινούταν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, τότε η κνήμη ολίσθαινε εμπρός ή πίσω. Ο Νούλης παρατήρησε μεγαλύτερη παρεκτόπιση της κνήμης όταν και οι δυο χιαστοί είχαν υποστεί βλάβη. Όταν υπήρχε ρήξη μόνο του ΠΧΣ, η κίνηση της κνήμης φαινόταν όταν το γόνατο ήταν σε "ελαφρά κάμψη". Όταν ο ΟΧΣ είχε κοπεί, χρειαζόταν 110° κάμψης για να παραχθεί αυτή η κίνηση της κνήμης. Οι 110° αυτές σήμερα μεταφράζονται σε 70° κάμψης αφού τότε χρησιμοποιούσαν τις 180° ως πλήρη έκταση αντί για 0° που είναι σήμερα.

Έτσι ο Νούλης είναι πιθανά ο πρώτος συγγραφέας που έδωσε λεπτομερή περιγραφή αυτού που σήμερα ονομάζουμε δοκιμασία Lachman.

NOYLIS
Γεώργιος Νούλης

 Το 1992 ο γνωστός Γερμανός Ορθοπαιδικός HH Paessler δημοσίευσε στο American Journal of Sports Medicine άρθρο με θέμα How new is the Lachman test?
Στο άρθρο του αυτό ο Paessler μελέτησε αναδρομικά την δοκιμασία Lachman προσπαθώντας να βρεί ποίος ήταν ο ερευνητής που πρώτος περιέγραψε την δοκιμασία αυτή.
Η δοκιμασία Lachman ανακοινώθηκε για πρώτη ή μάλλον για τελευταία φορά από τον μαθητή του Lachman τον JS Torg στο ετήσιο συνέδριο της American orthopaedic Societz το 1976 και αφιέρωσε την πολύ σπουδαία αυτή δοκιμασία στον αγαπημένο του καθηγητή Lachman.
Πριν την τελευταία ανακοίνωση με την οποία καθιερώθηκε το όνομα του Lachman ήταν πολλοί οι ερευνητές που περιέγραψαν την δοκιμασία αυτή.

Αναδρομικά αναφέρονται:

• Lachman 1976
• S.I. Ritchey 1960
• Trillat 1948
• Krenn 1935
• Dietrich 1935
• Hez Groves 1919
• PF Segond 1879
• Γ. Νούλης 1875

H δοκιμασία υπεξαρθρήματος του γόνατος σε περιπτώσεις ρήξεις του ΠΧΣ γνωστό σαν Lachman Test πρέπει να αποδοθεί στον πρώτο και όχι στον τελευταίο που περιέγραψε την δοκιμασία αυτή.
Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη του Pawessler ο πρώτος που περιέγραψε την δοκιμασία αυτή είναι ο Γεώργιος Νούλης.
Προς τιμή αυτού του μεγάλου έλληνα προτείνουμε σαν εταιρεία όπως στο εξής αντί τον όρο Lachman Test να χρησιμοποιούμε το όνομα του πρώτου ερευνητή όπως αυτό είναι σωστό δηλ να ονομάζουμε διαδικασία αυτή Νούλης-Lachman.

Προς τιμή λοιπόν αυτού του ξεχασμένου συμπατριώτη μας, ο οποίος πρέπει να θεωρείται ο πρώτος νεοέλληνας που ασχολήθηκε με τις παθήσεις του γόνατος, δώσαμε στην εταιρεία μας το όνομα του.

Βιβλιογραφία:
1) Paessler HH, Michel D. How new is the Lachman test? Am JSports Med 1992;20:95-98.
2) Panayotis N. Soucacos, M.D., Martha Papadopoulou, B.A., and Anastasios Georgoulis, M.D. The ‘‘Noulis’’ Behind the Lachman Test Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic and Related Surgery, Vol 14, No 1 (January-February), 1998: pp 75–76
3) Noulis G. Entorse du genou. These no. 142. Fac Med Paris1875;1-53.

pdf logo   pdf logo